Isnin, 2 Mei 2011

Selamat Tinggal Proton Iswara Aeroback 1.3 Merah

Sepatutnya aku tulis entri ni lama dulu, tapi ntah camner aku tetiba jadi malas nak menulis sejak kebelakangan ni. Aku rasa sebab terlalu nak jadi perfect sangat bila menulis tu yang menyebabkan perasaan bertangguh tu bertakhta. Baik kita lepaskan aje perasaan tu dan menulis ikut suka hati..haha..Yerlah, bukannya dapat duit sangat pun kalau berblogging secara sambilan ni.

Pada tahun 2005 iaitu 6 tahun lepas, aku telah membeli sebuah kereta Proton Iswara berwarna merah di sebuah kedai menjual kenderaan terpakai yang menghadap Jalan Kuching, KL. Setelah beberapa lama menggunakan kereta Daihatsu Charade dulu, kena la upgrade sikit, betul tak?

Proton Iswara Aeroback 1.3 Merah Manual Transmission keluaran tahun 1999
Begitulah rupanya kereta Proton Iswara yang aku guna waktu baru-baru beli dulu. Kini semuanya tinggal kenangan. Aku beli daripada kedai tu, aku jual balik pun kat kedai yang sama. Rugi jugak la dalam RM3k sebab kena langsaikan pinjaman bank tapi aku dah tak larat nak menanggung maintenance kereta yang semakin uzur ni. Ni ler rupa keretanya dia time aku hantar nak jual balik kereta ni:

Rupa kereta selepas digunakan 5 tahun kemudian
Tengok ler perbezaan kaler merah time aku beli dan time aku jual. Rupanya cat kaler merah solid ni boleh tahan 2 tahun jer. Buat penat aku polish jer. Aku ni jenis yang tak suka make-up kereta. Jadinya time beli dulu pun standard gaban, time hantar balik pun standard gaban jugak. Antara repair-repair yang aku dah pernah buat:
  1. Baru pakai berapa bulan, bunyi time bawak kereta bising tak ingat. Rupanya bearing tayar belakang dah rosak, so tukar bearing tu.
  2. Air-cond rosak tak sampai setahun kut aku guna kereta ni. Setahun lebih aku tak repair air-cond tu sampai la aku tukar tempat kerja (dapat gaji lebih sikit, gaji aku time dulu tu RM1,000 je sebulan)
  3. Tukar empat-empat tayar waktu aku dapat gaji pertama aku kerja sebagai Web Developer.
  4. Drive shaft sebelah kanan pecah pada tahun 2005 kat tempat parking bawah tanah Amcorp Mall. Terpaksa panggil dan mekanik datang tukar kat dalam tempat parking sebab tow truck tak boleh masuk. Malu siut time tu sebab tengah keluar dating dgn awek yg kini dah jadi bini. Syukur dia masih lagi menerima aku seadanya di dalam keadaan susah dan senang. I luv u darling..chewah..ekeke.
  5. Tukar meter minyak, temperature dgn kelajuan. Semuanya jahanam. Seketul RM180 pulak tuh, ada 3 ketul. Nasib baik meter minyak dgn temperature tempat jual kereta tu dah ganti. Tapi yg bestnya, tempat jual kereta tu time aku jual balik pergi kata kereta tu low mileage. Memang la low nyer, dah meter tu bukan meter asal, kalau yg asal rasanya dah beratus ribu dah.
  6. Sempat jugak la aku servis sendiri kereta ni depan rumah. Kat rumah aku banyak kedai spare part. Harga memang murah sangat la. Mana nak carik minyak enjin 4L harga RM25? Tapi tak tahu ler ori ke idak..
Antara kejadian tak diingini berlaku:

  1. Mat pitt pecah masuk kereta (Rupanya aku terlupa nak kunci pintu belakang sebab central locking pintu belakang sebelah kiri tu dah rosak) dan ambik tray ashtray tempat aku simpan syilling banyak-banyak.
  2. Parking kat tempat letak kereta KTM Komuter Segambut nak pergi kerja, sekali balik kat kereta tengok seat semua dah hilang. Hampeh..sebulan lebih claim insurans baru dapat balik kereta. Tengoklah keadaan kereta aku tu time aku nak bawak balik (gambar di atas, gambar penuh yg lain ada dalam galeri gambar aku dalam Facebook). Camner aku nak bawak kereta walaupun aku pegang kunci. Tara guna betul...Yg peliknya, ada banyak lagi kereta kat tempat parking tu, kenapa kereta aku yang standard gaban kena? Dem!
  3. Tak pasal-pasal sebab seat hilang kereta tu, aku dapat sepina kena pergi court kat Jalan Duta. Dah ler aku datang awal pagi, tunggu punya tunggu sampai pukul 3 ptg baru mula bicara. Rugi cuti aku sehari. Budak yang dituduh mencuri tu pulak bangang pergi mengaku salah. Punyalah bengang dia punya lawyer, siap mak budak laki tu duduk kat belakang tempat aku duduk dalam court tu menangis-nangis mintak lawyer diorang tolong. Pulak tu, budak tu dituduh curi radio jer pun, jenama radio aku tu pulak salah pulak tu. Jenama radio aku Sony, hakim pergi cakap radio Pioneer. Lantak korang ler, janji kereta aku punya seat insurans dah ganti.
  4. Rasanya dah lebih 5 kali kut panggil AAM. Kebanyakannya pasal bateri flat..
Apa lagi cerita yang aku ada pasal kereta ni ye? Rasanya dah takde kut. Kalau ada pun mungkin aku tak teringat nak tulis time aku menulis ni. Apa pun, aku memang tak pernah eksiden la sepanjang aku guna kereta Iswara ni. Kat ofis aku time aku guna kereta ni ada 5 orang guna kereta Iswara dan semuanya standard gaban jugak. Tapi sekarang ni tinggal 3 jer geng Iswara sebab aku dah jual kereta ni, lagi sorang dia pergi trade-in amik Saga baru. Kalau nak tengok berapa kedai jual kereta terpakai tu jual kereta tu, ada kat sini:

Joo Sen Motors Sdn Bhd
Kalau ada sesiapa berminat, bolehlah pergi tengok di tepi Jalan Kuching sebelum roundabout Kepong sebelah DUKE Highway. Korang tengok, cover rim tu pun standard wohhh! 

Sebab apa aku jual kereta ni? 
  1. Aku duk asyik biarkan kereta ni jadi tukun depan rumah aku. Kengkadang 2 minggu sekali baru start enjinnya. 
  2. Dia punya enjin dah leaking. Bayangkan baru jer parking, dah ada setompok minyak hitam dah menitik-nitik kat atas lantai tu. Seminggu sekali nak kena top-up minyak hitam. 
  3. Dia punya brake servo pump dah bocor sikit, minyak brek dah meleleh keluar daripada tempat tu, tunggu masa jer nak jahanam.
  4. Tayar dah masuk tahun ke-3 so dah nak kena ganti sepatutnya.
  5. Kereta memang takde dan tak pernah bubuh tinted, kalau jemur tengah panas, gerenti masak telur kalau tinggal dalam tu.
  6. Kesimpulannya. Aku dah tak larat nak maintain kereta ni, baik aku pergi carik kereta lain atau guna 1 kereta jer dulu laki bini (Bini aku beli Perodua Viva Elite, best wooo!! Tapi maintenance Viva ni boleh tahan jugak..demm..)
Pergh..panjang lebar pulak aku tulis ni. Apa pun, semoga tuan punya kereta WGV9413 yang akan datang ni ada la sedikit informasi tentang sejarah kereta Proton Iswara Aeroback 1.3 Manual ni.

Sekian..

Ahad, 1 Mei 2011

Menguruskan Jenazah Bayi

Asyik duk cerita benda-benda merepek jer. Kali ni aku cerita pasal benda serius pulaklah. Sebenarnya tujuan aku tulis benda ni bukan apa, kalau aku simpan jer gambar-gambar, pengetahuan dan pengalaman aku ni pun tak guna jugak. Better aku share jer terus, mana tahu ada sesiapa di luar sana tak tahu nak buat camner, so sedikit sebanayak aku telah memberikan sedikit sebanyak khidmat masyarakat terutamanya kepada kaum lelaki yang macam aku ni.

Bulan Mac 2011 yang lalu merupakan satu detik yang agak menyedihkan untuk keluarga aku. Dah ler luka kesedihan pemergian arwah bapa aku pada akhir tahun 2009 belum pulih lagi ditambah lagi dengan urusan harta pusaka yang belum settle lagi (baru je dapat surat kuasa daripada Pejabat Tanah minggu lepas), datang lagi satu ujian besar yang menguji tahap keimanan kami. Sapa yang tak sedih bila dapat berita gembira dengan kedatangan insan baru, dengan kecanggihan teknologi masa kini, rupa-rupanya insan tercinta itu hayatnya tak lama. Aku tak nak cerita detail-detail sangat sebab tajuk blog ni pun pasal benda lain. Kalau nak tahu sendiri, bacalah berkenaan Anencephaly di Wikipedia. Sebelum aku teruskan, kalau ada sesiapa nak menangis sedu-sedan waktu baca entry blog aku ni, silakanlah. Tak payah nak kontrol-kontrol macho, tu semua ego jer lebih. Bukannya aku nampak korang pun..haha..

Okay, setelah pemergian bayi biasanya nurse akan registerkan dulu dalam rekod diorang dan kemudian jenazah akan hantar ke unit Forensik. Kalau cerita CSI, forensik ni macam menyiasat punca kematian atau kejadian, di hospital (Hospital Kuala Lumpur tempat aku pergi) ada satu department yang uruskan bab-bab kematian ni. Kat sana, buat tuntutan jenazah, kasi IC semua pastuh bawak balik la jenazah untuk disemadikan. Yang ni baru satu perkara.

Kalau bayi tersebut dah cukup sifat semua, kalau macam kes aku dah umur 4 bulan. Kenalah uruskan mandi jer, tak perlu nak sembahyangkan sebab bayi tersebut belum kenal erti dosa pahala, ni menurut apa yang diberitahu kepada aku lah. Tapi sebelum tu kena la prepare dan cari pihak yang biasa menguruskan jenazah dulu lah kalau tak reti nak uruskan sendiri. Malu bertanya sesat jalan, gunakan la kelebihan ada telefon bimbit untuk bertanya dan mencari maklumat siapa yang boleh tolong uruskan. Biasanya masjid akan ada AJK yang berpengalaman dalam hal ni. Carik jer orang yang betul, selebihnya akan beres. Kalau di KL tempat aku, dia ada pakej semua lengkap, buat rundingan semua siap-siap dalam telefon, kita cuma bawak jenazah dan segalanya akan diuruskan.

Ni aku tunjuk sikit gambar-gambar pengalaman aku:

Penyediaan kain kapan dan kapur barus
Proses mandi jenazah bayi
Penyemadian jenazah bayi di liang lahad
Kemasukan jenazah
Penampan kayu
Makam anak pertama aku berhadapan dengan datuknya
Segala perkara memerlukan kos. Jadinya kos pengurusan jenazah bayi takde la macam jenazah orang biasa. Cuma RM250 semuanya selesai, tiada kos tersembunyi. Kalau jenazah biasa masjid mengambil upah hampir RM1,000 untuk segala urusan daripada mandi, kapan dan kebumikan.

Itu sahajalah untuk entri blog aku kali ini. Kalau ada sebarang pertanyaan, sila ajukan kepada qariah masjid atau surau berdekatan dengan tempat kediaman anda. Sekian..Al-fatihah..

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...