Ahad, 18 Oktober 2009

Selamat Hari Raya & Selamat Hari Lahirku

Dah nak habis dah Raya tahun ni baru aku nak update blog aku ni. Sekarang ni ramai orang just update Facebook jer, jadi blog ni kureng sikit. Tapi Facebook tak boleh nak simpan cerita-cerita lama tak macam blog, tapi masing-masing ada kurang dan lebihnya. Kebetulan pulak besday aku jatuh pada hari Ahad, so aku lepak rumah jer lah pagi-pagi ni. Biasanya orang kalau hari Ahad bangun lewat, tapi aku hari Ahad aku bangun awal pastu layan semua benda yang aku sempat nak buat time hari biasa, selalunya catch up balik dengan benda-benda online aku la.

Sejak beberapa minggu ni, antara tugasan aku banyak melibatkan design2 pulak. Tiba-tiba di saat seorang artis digital diperlukan, time tu la jugak orang yang ada kemahiran tu berhenti. Memandangkan tiada siapa lagi yang mahir, terpaksalah orang yang ada pengetahuan sikit-sikit menjadi bidan terjun. Orang itu tak lain dan tak bukan, Aku Seorang Jay! Tugas artis digital ni nak kata senang pun tak, nak kata susah pun tak jugak. Asalkan tahu format dan software apa nak pakai, memang boleh buat. Satu jer la benda yg aku tak suka bila jadi artis digital ni, perlukan ilham dan perlukan masa. Bab ilham tu yg aku lemah sikit, aku ni bukannya jenis yang ada ilham sangat. Selalunya aku suka benda-benda short-cut, cedok sana sini sikit pastuh edit adjust lebih kurang, jadilah karya aku..haha..bagus tak?

Tapi ada jugaklah hikmah disebalik menjadi bidan terjun ni. Baru-baru ni aku nak kena tempah kad kahwin, nak buat peta jer pun orang kedai printing tu kata cas dia RM30 satu peta. Tu baru sebelah pihak jer, dua-dua belah pihak RM50. Macam biasalah, memandangkan aku pun artis digital eksiden, aku buat keputusan utk buat sendiri jer la. Seminggu kemudian baru siap sebab ilham aku tunggu tak sampai...haha...last-last bedal jer. Nanti aku tunjuk la karya aku.

Sebelum tu, aku nak ucapkan "Selamat Hari Lahir Yang ke-28" untuk diri aku sendiri. Tak sangka dah 28 tahun dah umur aku. Aku sebenarnya duk target umur 25 tahun aku sepatutnya dah kahwin, kononnya nak ikut sunnah nabi la. Last-last adik aku umur 24 tahun yang kahwin dulu, aku yang terlajak 3 tahun. Oh yer, ni kad hari lahir aku yang aku taram daripada template Microsoft Publisher pastuh tampal muka aku kat situ:



Jadi la tu kan? Walaupun takde la fancy sangat, aku buat tak sampai 5 minit. Malas nak spend masa lelama. Ni pun aku dah terlajak menulis dan mengadjust karya penulisan blog aku ni dah lebih setengah jam. Sementara masih di bulan Syawal ni, minggu lepas ada open house syarikat di rumah bos kat Sg. Merab. Disebabkan aku geram tengok hamper yang besar-besar kat ofis tu, kemudian diumumkan pulak ada pertandingan pakaian hari raya paling menarik. Aku pun dibantu oleh tunang tersayang, dress up habis-habis nak kasi bawak balik satu hamper. Bertuah jugak la aku walaupun dapat hamper yang paling kecik di antara 6 hamper-hamper yang ada display.


Aku memegang hamper yang dimenangi bersama bos dan jugak adik serta adik ipar aku.


Gambar-gambar aku yang lain:


Aku Seorang Jay & Aku Seorang Ajak


Woi Ajak! Update la blog ko dowh!


Aku dan Ajak di samping Safuan interframe kat belakang



Dari kiri: Aman, Iwan, Ajak, Pemenang hamper bagi kategori gadis paling bergaya dan pemenang hamper bagi kategori jejaka paling hemsem bergaya..haha..


Ingat tak aku cakap pasal peta yang kedai cas RM30 tu, letih jugaklah aku duk design sendiri. Sepatutnya software yang bagus buat kad ni Adobe Illustrator, aku dah try tapi aku sakit jiwa sebab tak reti nak guna. Aku try guna Adobe Photoshop tak jadi, guna Macromedia Fireworks (software image editing kegemaran aku buat website) pun tak jadi jugak. Last-last aku pakai Microsoft Visio, lagi sempoi. Ni lah hasilnya:



Amcam? Korang paham tak peta aku camner nak datang kenduri aku bulan Disember ni? 2 hari aku bikin ni. Penat otak aku.

Okaylah, aku nak bersiap pergi Konvokesyen tunang aku yang tersayang. Tunang aku dah ada degree dah pun, aku ni jer la belum ada plan nak sambung degree. Nantilah aku masukkan dalam plan objektif aku yang akan datang, kalau ada keperluan.


Happy birthday to JayHemSem!!

Isnin, 5 Oktober 2009

Makan-makan Buka Puasa di Flaming Steamboat

Dah seminggu lebih raya dah pun. Punyalah malas aku nak update blog aku ni. Walaupun bulan puasa dah habis, tapi bulan puasa adalah antara bulan kegemaran aku sebab ada banyak sebab. Salah satu sebabnya, MAKAN!! Bukanlah nak kata bulan Syawal tak makan, bulan Syawal lagi banyak makan sebenarnya. Tapi bulan puasa ni makan dia puas sikit, betul tak?

Tapi tahun ni punya puasa, aku takde rezeki pulak nak bukak puasa kat memana hotel. Tahun lepas, aku ada la jugak bukak puasa kat Marriot Putrajaya under company. Apa pun, tahun ni terima kasih kepada Cik Izzati yang telah merekomenkan satu tempat yang agak istimewa, aku dan rakan-rakan seofis berbuka puasa si Flaming Steamboat, Sunway.

Chocolate Marshmellow


Entri blog ni bukanlah bertujuan nak mempromosikan Flaming Steamboat ni, tapi just nak bercerita la pengalaman makan kat tempat ni. Memang sedap dan tak muat la perut nak kasi taram. Pelik jugak aku kenapa aku tak perasan tempat ni padahal aku memang dulu-dulu selalu duk makan kat kedai Tomyam sebelah kedai mamak sebelah Flaming ni. Apa pun, tengoklah gambar-gambar sebahagian geng MTSB makan dengan penuh semangat yang 'membara'..haha..


Ajak duk tengok jer seafood tu sebab dia alergik. (Dalam hati, terbang duit RM21.75 aku..) Jgn marah Ajak.. Syam pulak duk pulun makan biskut stick bercicahkan coklat.



Tak berenti si Syam ni pulun coklat. Gila coklat rupanya mamat ni..



Wah..seronok betul mereka-mereka ini.



Diorang ni walaupun kurus macam aku, tapi melantak tak hingat jugak..haha..



Tekun meratapi seafood yang terhidang..dari kanan, Raja Lobster, Raja Ketam dan Raja Ayam..wakaka..



E'eh..Cik QA kita pun join jugak? Amcam kualiti kontrol makanan sini maree?..hehe..



Sampai senget spek aku da..Nak kena tempah spek baru la aku. Flamingnya hebat sangat..


Kalau nak banding makan kat Kenny Rogers, makan kat Flaming ni lagi murah sebenarnya. Apa pun, pilihan di tangan anda.

Selamat menjamu selera kay!!

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...