Sabtu, 29 Ogos 2009

Wedding Yang Grandis

Dah seminggu berpuasa dah pun. Cepat pulak rasanya. Time bulan puasa ni la pulak yang busy. Banyak pulak aktiviti kerja nak kena buat. Kalau selalu boleh curik masa sikit nak tido, sekarang ni kureng sikit..hehe..Sebut pasal puasa, kali ni aku nak tulis pasal makan. 2 minggu lepas aku telah dijemput datang ke majlis perkahwinan saudara sebelah mak aku. Ceritanya, dulu aku ada la main chatting pastuh berkenalan la dengan seorang Sharifah ni. Time tu minah ni sekolah lagi, form 5 kalau tak silap. Lepas dia habis sekolah baru aku jumpa dia, tu pun lepas aku dapat tahu yang dia punya family ada kaitan dengan family mak aku. Mak dia pulak seorang penulis novel terkenal, memang family diorang ni hebatlah kalau nak dibandingkan dengan aku yang kerja tak seberapa ni.

Balik semula kepada topik wedding tadi. Nak datang wedding tu, kena RSVP dulu baru boleh datang. Wedding tu start malam, bukan macam wedding biasa-biasa buffet tu. Aku pun pergilah dengan mak bapak aku sekali, lokasinya di Putrajaya Presint 10. Sampai-sampai sana, tengok dah ramai dah orang. Nak masuk dalam dewan tu kena sain pelawat dulu. Aku dgn famili aku pun di'ushered' ke tempat yang masih kosong di kawasan VIP famili. Duduk jer kat kerusi, ada waiter datang bentangkan kain napkin kat atas peha. Fuahh...Grandis..dah lama aku tak datang majlis macam ni.

Upacara pun bermula selepas dekat setengah jam jugaklah aku tunggu. Tengok ni:



Siap ada lagu lagi tu time nak hidangkan nasi jer tuh. Lauk semua dah siap dah atas meja tapi dia tutuplah. Perut dah lapar dah time tu sebab dah pukul berapa dah.

Sementara tu, ada jugaklah slideshow disusuli dengan ucapan oleh mak dan bapak pengantin lelaki.



Walaupun nama famili aku ni ada la famili 'arab-arab' sikit, tapi aku tak tahu menahu sangat pun pasal adat-adat orang arab ni. Baru malam tu la aku belajar pasal 'Tarian Samrah'. Aku tak pernah dengar pun Samrah sebelum ni. Tengok ni:



Takdelah susah mana pun tarian orang Arab ni. Tengok dia duk ulang-ulang benda yang lebih kurang sama jer. Susah lagi tarian aku pergi belajar kat Sekolah Tarian Linda Jasmin 2 tahun lepas.



Kalau korang ingat ada pompuan duk menari 'belly dancing', takde pun. Ni orang Arab Badwi ni aku rasa. Bukan Arab Jahiliyah..akakaka..Semua laki jer yang duk menari ni. Korang tengok ni:


Siap pengantin dengan bapak mertua pun menari jugak. Lauk time wedding ni memang cukup2 untuk 10 orang yg ada kat meja tu. Kalau habis, habislah. Nasi pun dia kasi seconet jer. Tapi aku tak kisahlah, janji perut mau isi dan rasa seperti orang kaya..hahaha..

Dah habis bersuka-ria semua tu, kebiasaannya famili-famili aku ni suka duk melepak lepas majlis dah habis. Yerlah, nak datang jumpa famili2 semua bukannya senang. Amik kesempatan la. So, aku pun terpaksalah tunggu mak bapak aku pergi berkenalan kembali dengan sanak saudara jauh yang dah lama tak jumpa dan jugak yang tak pernah kenal pun tapi rupa-rupanya bersaudara. Aku sementara tak tahu apa nak buat, pusing-pusinglah dalam tu tengok perkara-perkara menarik yang ada. Oh yer, gambar pengantin:



Ni jerlah shot terbaik yang boleh aku amik. Lepas tu aku lepak tepi tunggu mak bapak aku. Nak pergi berkenalan, sapa pun tak kenal. Eh, ada aku kenal adik pompuan pengantin lelaki (yang aku chatting tu). Tapi aku tengok dia duk berkepit dengan ada sorang laki tu, nampak mcm bf dia. Malas nak kacau, karang ada mata makcik-makcik kat situ duk tengok-tengok pastuh gosip..haha..Time wedding ni la kadang-kadang makcik2 duk mempromosi anak sendiri ke anak sedara yang masih single mingle. Tapi aku dah tunang dah so tak dapek la. Tapi kalau aku single pun, sekarang ni orang carik jodoh sendiri jer mana ada guna perkhidmatan telangkai2 ni kan?

Ntah berapa ribu la agaknya belanja wedding macam ni ye? Kalau aku, buat loan bank pun tak lepas nak buat macam ni melainkan ada orang sponsor lah. Apa pun, memang antara wedding grandis yang pernah aku pergi. Ada lagi yang lebih grandis daripada ni yang pernah aku pergi tapi yang pastinya, yang ini unik sikit sebab unsur Arab tu banyak.

Rasa macam blog aku ni penuh citer pasal nak kawin la pulak. Nak citer pasal benda lain la lepas ni. Adiostoss..

Isnin, 24 Ogos 2009

Zura's Akademik Kursus Kahwin Review

Pada 25 dan 26 Julai bulan lepas, aku dan tunang aku akhirnya telah menghadiri kursus pra-perkahwinan. Disebabkan ramai yang telah komen kata Zura's Akademik ni the best place untuk ambik kursus, kitorang pun pergi mendaftarlah 3 minggu awal. Hari yang ditunggu pun tiba, aku dan tunang aku pergi lah untuk berkursus.

Sampai-sampai jer dah pukul 3pm, dah start dah pun kelas. Aku pun duduklah kat depan sekali, semangat katanya..haha



Tu dia, siap 3 skrin kat depan aku ni. Memang detail habislah. Memandangkan aku duduk kat depan sekali, nak tengok orang-orang kat belakang aku? Nah..



Hari tu kawan aku cakap, kat Zura's ni selalu penuh. Tapi time aku pergi hari tu, tak berapa penuh pulak. Tapi memang tempat duduk kat belakang menjadi pilihan ramai. Mungkin diorang tak tahu kelebihan duduk kat depan terutamanya dia bahagian tepi depan sekali (tempat aku duduk), memang invisible kadang tu...haha..



Ni ustaz yang pertama bagi ceramah. Memang lawaklah Ustaz ni. Yang tak tahan tu gelak dia. Lawak dia cam mengarut jer lebih, tapi dia punya gelakkan lawak sendiri dia tu yg kelakar giler. Memang aku tak tahan siut gelak..Akakaka..




Ni Cikgu Mohd Noor. Owner Zura's Akademik ni. Memang orang yang sangat berpengetahuan dan berpengalaman dalam menguruskan segala ragam dan macam orang-orang nak kahwin. Kalau ada apa-apa masalah, sesiapa yang pernah dtg kursus dengan dia boleh contact dia bila-bila masa. Dia siap call ada sorang anak murid dia yang pergi kahwin kat Bandung Indon 'live' depan kelas tanya apa citer. Selalunya masalah banyak pada paperwork la kalau sapa2 nak kahwin dgn org2 luar negara.




Yang ni Ustaz seterusnya. Ni baru hari 1st, hari ke-2 ada lagi. Ustaz ni rileks sikit la, tapi tetap lawak jugak. Lawak dia sungguh puitis dan penuh dengan teka-teki, perumpamaan dan pantun.




Ni aku nak tunjuk suasana kat luar kelas. Kat Zura's Akademik ni, memang penuh dgn gambar2 terutamanya gambar artis-artis yang pernah berkursus kat sini. Aku tak nak la senaraikan semua artis yang datang. Korang pergi jer situ (belakang Dataran Maybank Bangsar), tengoklah sendiri.

Menariknya pasal Zura's Akademik ni, dia kasi cam amali la camner nak isi borang nikah dan macam-macam lagi la borang yang nak kena isi sekali dengan flow dan step apa nak buat tanpa kita perlu bersusah payah nak alami masalah2 tu nanti. Rupanya, setiap negeri ada syarat-syarat dia masing-masing. Aku bagi contoh sikit la, borang nikah negeri Kedah dia tulis semuanya dalam jawi, tapi jangan nak mengada-ada la tulis nama dalam jawi jugak sebab karang lain jadinya sebutan dan ejaan nama kita. Memang setiap negeri tak sama cara dia dan kalau ada sapa-sapa yg nak jadi pemastautin negeri pilihan masing-masing pun boleh (ni kes kalau malas nak balik kampung la), isi jer borang dia kasi tu pastuh mintak sign org2 berkenaan. Settle masalah, tapi ada trick sikit la.

Dah lama tak berkursus ni, letih jugak la duduk dengar ceramah. Tapi yang bestnya, hari last day nak balik, ada sketsa, cuba tengok video ni:




Nasib baik aku tak kena jadi pelakon time tu. Diorang carik orang2 yang duduk belakang jadi pelakon sketsa ni. Kan aku dah cakap, duduk depan kat tepi sekali ada kelebihannya..hehe..

Akhirnya, mereka selamat diijabkabulkan dan upacara menyarungkan cincin pun selesai.




Seminggu kemudian, sijil pra-perkahwinan aku pun siap. Sekarang ni tinggal tunggu lepas raya jer nak start isi borang semua tu. Banyak jugak kerja nak kahwin ni..

Hampir terlupa, sebenarnya RM80 untuk kursus kahwin tu cuma harga asas. Ada lagi benda nak kena bayar bila dah masuk kursus ni. Ada RM30 duit fotografi, ada RM10 untuk akuan surat sumpah bujang (Tips di sini, kalau company korang keje ada HR department, gunakan perkhidmatan HR department, FOC), ada jual buku agama RM80++, ada jual pen kalau tak bawak pen dan lain-lain lagilah. So, kalau tak bawak duit lebih tu, semua tambahan-tambahan tu jangan ambiklah. Tapi biasanya orang nak kahwin ni, dia mesti ada bawak duit punyalah kan? Hutang pun hutanglah..tul tak?

Apa pun, di sini aku nak ucapkan Selamat Berpuasa dan Selamat Bersahur. Nak tido dulu ni..Zzzzz...

Sabtu, 15 Ogos 2009

Di Kala Tengah Bulan

Aku baru perasan yang ramai orang meng'komen' kat blog aku. Patut ler, aku tak set e-mail notification aku. Aku yang pandai menge 'set-set' ni pun terlupa jugak benda alah blog ni. Sebenarnya aku malas nak tulis ni, tapi dah alang-alang duk setting balik blog aku, aku pun tulis jer la update sikit. Aku sebenarnya ingat nak tulis pasal kursus kahwin yang aku pergi bulan lepas, tapi kang berjela pulak aku taram. So, aku tulis sikit pasal kisah kat ofis lah.

BTW, aku ni bukan kaki gosip ye? Mmmm...ada la jugak aku duk dengar gosip-gosip ni tapi sebagai seorang Jay, aku hanyalah seorang pendengar yang bagus dan bukannya pemberita..haha..4 bulan lepas, aku duduk kat tingkat 2 ofis aku. Setelah bertapuk selama lebih setahun kat situ, aku pun berpindah balik ke tempat/floor time aku mula-mula masuk kerja dulu. Oh yer..Ni aku nak tunjuk gambar time mula-mula tempat aku siap (New Wing):



Gambar ni diambil 12 Januari 2008. Time tu Wing baru ni baru siap di renovate semua. Memang aman sungguh tempat lama aku ni, tido memang best. Air-Cond pun sejuk jer sampai aku bawak jaket mat despatch aku la sebab sejuk sangat. Ahhh...

Banyak jugak la suka duka kat tempat department aku tu. Ni aku tunjuk gambar lagi



Gambar ni bertarikh 29 Januari 2008. Time tu kitorang semua menyambut besday ketua jabatan CFMS, Encik L. Time tu ramai lagi gadis dan juga mak orang yang sporting dan cantik manis dalam jabatan ni. Yang ada dalam gambar kat atas tu semua dah challuss. Aku tak ingat pulak tahun ni ada ke kitorang sambut besday En. L tu. Ajak, ada ke kita mkn kek awal tahun hari tu hah??

Setelah lebih setahun kat New Wing Tingkat 2, semakin ramai staf yang pergi meninggalkan syarikat, akhirnya aku terpaksa menjadi 'bidan terjun' dan ganti seorang staf untuk satu sistem sokongan kepada satu syarikat besar dalam industri air. Aku pun terpaksalah menerima tugasan berat tu memandangkan tiada lagi orang lain yang tinggal dan mampu menjalankan tanggungjawab (Chewah..bangga diri pulak aku..muahaha). Aku akhirnya terpaksa berpindah kembali ke tempat di kala aku mula join syarikat. Masalahnya satu jer la, kalau dulu air-cond dia sejuk sampai aku tak habis-habis nak pergi bilik air jer. Kali ni, aku berpeluh pulak. Laptop aku yang sememangnya dah panas (Aku ingat nak tukar laptop AMD aku ni kepada Intel..tapi modal takde lagi), jadi lagi panas la sampai aku terpaksa beli cooler yang lebih sejuk.

So pada suatu hari, tukang repair air-cond datang. Habis dia godek siling atas kepala aku tu. Tengok ni:



Siap bawak torch tu lagi. Lepas jer diorang dah repair, terasa la sikit sejuknya, tapi tak sejuk sangat pun. Seminggu lepas tu, lebih kurang sama jer air-cond macam sebelum ni tapi ada la sikit sejuk. Diorang tukang repair ni datang lagi. Ntah hapa ntah diorang buat, aku still tak rasa perbezaan pun. Mungkin tempat aku duduk tu tempat 'blind-spot' air-cond kut.

Sebenarnya aku takde poin pun tulis entri ni. Bukannya aku nak komplen ke apa. Saja jer la bercerita-ceriti untuk makluman rakan taulan sekalian. Kalau nak komen apa-apa, dipersilakanlah. Nanti aku kaunter-komen la komen-komen anda sekelian, Ok? Selamat berhujung minggu!

Khamis, 6 Ogos 2009

Romantis atau Bertuah?

Sedar tak sedar, dah bulan Ogos dah rupanya. Tak sempat aku nak update kisah-kisah terkini, dah bulan lain dah pun. Ni aku nak citer kisah akhir bulan 6, akhir bulan ni dah nak bulan puasa pulak. Okaylah, kisahnya macam ni. Pada 30hb Jun 2009, aku macam biasa la datang ke ofis. Aku rasa aku tersampai lambat kut hari tu, biasalah jalan jem kat KL. Sekali tu dah touch-in semua, sekali tu terserempak dengan Abg Ujang kat bawah, dia kata suruh bawak barang naik atas kasi kat Irwan (Pakar GIS kiter di MTSB).

Aku pun tengoklah, amekebendernya ni? Tapi ada coklat, Ferrero Roche pulak tuh..Mmmm..



Tak kisahlah, aku pun bawak la naik ke atas tunjuk kat bebudak lain termasuk si HR. Jeles pulak diorang. Si HR pun dengan penuh bersemangat pergi la kacau Irwan yg tengah meeting tuh. Terkujat la mamat Irwan ni terus dengan lajunya dtg nak amik:



Tengoklah muka gembira mamat ni:



Dia punya seronok, terus dia lupa pasal meeting dia:



Haha..tanya punya tanya, rupanya anniversary 1st tunang. Bagus betul bini mamat Irwan ni.

So pembaca sekalian, adakah ini romantis atau bertuah?

Entri Sebelum-sebelum Ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...